Аналітика

Загострення американо-турецьких відносин продовжиться — експерт

Загострення американо-турецьких відносин продовжиться. Про це в бесіді з кореспондентом NEWS.am заявив директор Інституту сходознавства Академії наук Вірменії Рубен Сафрастян.

За його словами, тиск США на Туреччину посилюється, проте воно поки не призводить до того, щоб Ердоган змінив свій підхід. «Президент Туреччини продовжує стверджувати, що угода щодо закупівлі російських ЗРК С-400 – вже відбулася реальність, і Анкара від неї не відмовиться. З іншого боку, погіршується економічна ситуація в Туреччині результаті, в тому числі, санкцій з боку США, які були введені у зв’язку з утриманням під вартою американського пастора Ендрю Брансона, якого звинувачують у підтримці турецького релігійного діяча Фетуллы Гюлена», — зазначив він.

На думку Сафрастяна, президент США вміло може скористатися напруженістю у відносинах у своїх політичних цілях. «Американці не підуть на поступки Туреччини, яка має величезну залежність від США з економічної, політичної та військово-технічної точок зору», — пояснив він.

Експерт підкреслив, що немає реальних передумов для зміни ситуації з точки зору геополітичного і стратегічного співробітництва між країнами. «Туреччина – відданий член НАТО і не має на меті змінювати геополітичний вектор. Навряд чи керівництво Туреччини обговорює з Росією, яка, безумовно, користується напруженістю для посилення свого впливу в регіоні, створення союзу як альтернативу співпраці з Заходом. З іншого боку, США розглядають Туреччину як важливий фактор власної безпеки», — додав тюрколог.

Він підкреслив, що Анкара, йдучи на загострення з США, намагається посилити свій вплив в регіоні, користуючись, в тому числі, загострення у відносинах Вашингтона і Тегерана.