Аналітика

Американська економіка рекордно впала — на третину

У другому кварталі 2020 року економіка США впала на рекордні 32,9% через пандемію нового коронавірусу, повідомляє Міністерство торгівлі США.

Це рекордне падіння за час публікації подібної інформації, яка почалася після Другої світової війни.

При цьому в першому кварталі ВВП знизився на 5%.

Так, споживчі витрати, на які припадає дві третини ВВП США, в квітні — червні впали на 34,6% в річному вираженні. Це також стало рекордним зниженням. Особливо сильно це торкнулося сфери послуг (витрати на подорожі та туризм, медичне обслуговування, їжу поза домом), яка продемонструвала падіння на 43,5%.

Крім того, на 11,3% скоротилися покупки товарів через зменшення попиту, в тому числі, на одяг і бензин.

Інвестиції компаній в устаткування в другому кварталі знизилися на максимальні в історії 37,7%. Покупки новобудов впали на 38,7%.

Обсяг експорту впав на 64%, імпорту — на 53%.

При цьому держвитрати незначно збільшилися — на 2,7%.

Опитані The Wall Street Journal фахівці очікували, що падіння складе 34,7%. Експерти відзначають, що навіть під час Великої депресії (1929 — 1939) не фіксувалося такого значного скорочення ВВП за такий короткий період.

Найгіршим за цим показником кварталом під час світової фінансової кризи було падіння ВВП на 8,4% в четвертому кварталі 2008 року. Найгіршим же за всю історію до цього вважався перший квартал 1958 року, коли було зафіксовано падіння на 10%.

Разом з тим, експерти вважають, що економіка США почала відновлюватися в третьому кварталі і зростання ВВП може досягти 18%.

Відзначимо, економіка Німеччини в другому кварталі 2020 року скоротилася на 11,7%, що є найнижчим показником з початку щоквартальних підрахунків ВВП в 1970 році.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net