Економіка

В Україні ціни на хліб можуть вирости на 20%

Склалася критична ситуація на внутрішньому ринку зерна через зростання попиту на зовнішніх ринках, говориться в заяві Всеукраїнської асоціації пекарів та асоціації Борошномели України.

В Україні можуть подорожчати хліб і хлібобулочні вироби на 15-20% у зв’язку із зростанням цін на пшеницю. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву Всеукраїнської асоціації пекарів та асоціації Борошномели України.

Стверджується, що в Україні склалася критична ситуація на внутрішньому ринку зерна, зокрема через зростання попиту на зовнішніх ринках. Також у зв’язку із сезонними факторами збільшуються ціни на продовольчу пшеницю.

«Наприклад, тільки за останні 10 днів середня ціна на пшеницю другого і третього класу зросла на 400-500 грн / тонна. Таке подорожчання вже в найближчому майбутньому призведе до зростання ціни на борошно всіх сортів на 500-600 грн / тонна. Оскільки борошно в собівартості хліба становить більше 40%, то і підвищення ціни на цей товар першої необхідності для громадян на 15-20% є майже доконаним фактом», — йдеться в заяві.

Крім того, асоціації констатують зростання попиту на хліб і хлібобулочні вироби в роздрібній мережі на 30-40% від нормального сезонного рівня, а в деяких точках відзначають кратне зростання. У той же час, за їхніми даними, зараз підприємства галузі повністю і безперебійно забезпечують підвищений попит на продукцію.

Асоціації звернулися до президента, Кабміну і мера Києва з проханням допомогти зберегти нинішній рівень цін. У якості можливих заходів вони вказують введення тимчасового обмеження на експорт зернової продукції продовольчої групи в обсягах, необхідних для забезпечення потреб внутрішнього ринку на період очікуваної тривалості карантинних заходів.

«Ми розуміємо, що такий крок може викликати невдоволення у частини експортерів, тому готові надати детальні пропозиції щодо механізму регулювання цього питання в рамках національного антикризового штабу з протидії пандемії або на будь-якій іншій оперативній і ефективній платформі діалогу виробників і влади», — йдеться у зверненні асоціацій.

Нагадаємо, за 10 років Україна наростила обсяги експорту зернових культур у чотири рази — до 56,7 млн ​​тонн. Поза тим минулорічний показник вчетверо вищий за рівень 2010 року і на 36% більший, ніж у 2018 році.

Як відомо, у 2019 році Україна зібрала рекордний урожай зернових і зернобобових у розмірі 75,08 млн тонн.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net