Здоров’я

Після COVID-вакцинації можна захворіти, але не важко

Після COVID-вакцинації є випадки зараження коронавірусом, але хвороба при цьому протікає значно легше. Про це заявив глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу.

«Можуть траплятися випадки, і це доводиться в тому числі на третій стадії клінічних випробувань за ефективністю, коли людина може захворіти на COVID-19, але водночас перенести в легкий спосіб цю хворобу, не мати важких наслідків цієї хвороби, і це точно не призведе до смерті людини», — сказав Степанов.

Переважна більшість людей після вакцинації не хворіють зовсім, або ж вірус може потрапити в організм і мати або безсимптомний, або дуже легкий перебіг, пояснив міністр.

Степанов наголосив, що всі вакцини, які використовуватимуться в Україні, будуть безпечними: вони будуть проходити реєстрацію в країні, будуть досліджуватися українськими експертами, яким МОЗ довіряє.

Нагадаємо, що раніше в МОЗ назвали нові терміни COVID-вакцинації. З отриманням Україною вакцини виникли «технічні проблеми» — у міністерстві кажуть про бюрократичні труднощі з COVAX.

Також Степанов заявив про спробу зриву поставки вакцин. Процес імунізації в Україні намагаються зірвати прихильники російських вакцин, стверджує міністр.