Аналітика

Без шкоди Єревану: в якому випадку Грузія приєднається до навчань ЗС Туреччини та Азербайджану

Грузія не братиме участі в таких турецько-азербайджанських військових навчаннях, які можуть зашкодити двостороннім добросусідським відносинам з Вірменією. Про це в бесіді з кореспондентом Sputnik Вірменія сказав експерт з військових питань в Грузії Вахтанг Маїсая.

У середу, 12 червня, в Габалі відбулося тристороннє засідання за участю міністрів оборони Грузії, Туреччини та Азербайджану — Левана Изора, Хулуси Акара і Закира Гасанова. Метою чергової зустрічі в цьому форматі стало «забезпечення регіональної безпеки, утвердження стратегічного партнерства, розширення і поглиблення співробітництва у військовій галузі, в сфері освіти, медицини». Грузинській стороні було запропоновано взяти участь в періодично проводяться турецько-азербайджанських навчаннях.

«Грузія не братиме участі в навчаннях, які будуть суперечити інтересам у відносинах з третіми країнами, в даному випадку з Вірменією. Тбілісі в основному бере участь в навчаннях з Анкарою і Баку, сценарій яких полягає в запобіганні диверсій, захисту стратегічних комунікацій, боротьбі з терористичними загрозами », — сказав Маїсая.

Він підкреслив, що швидше за все Грузії було запропоновано взяти участь в навчаннях з управління кризовими ситуаціями. Маїсая виключає, що Грузія погодиться взяти участь в таких навчаннях, які припускають антіармянской сценарій, враховуючи високий рівень двосторонніх відносин між Тбілісі і Єреваном.

У свою чергу військовий оглядач, експерт аналітичного центру «Орбелі» Тарон Ованесян підкреслив, що Грузія і перш брала участь в спільних з Туреччиною і Азербайджаном навчаннях. Йдеться про військові навчання «Кавказький орел» і командно-штабних навчаннях Eternity-2017, в рамках потрійного союзу — за участю Грузії, Туреччини та Азербайджану.

«Це були навчання для сил спеціального призначення, були також навчання, націлені на забезпечення безпеки енергетичних інфраструктур», — сказав в бесіді з кореспондентом Sputnik Вірменія Тарон Ованесян.

Експерт зазначив, що це логічно, оскільки нафтопроводи, що йдуть з Азербайджану до Туреччини, проходять по території Грузії. Однак складно на сьогодні судити, в яких саме навчаннях було запропоновано Грузії взяти участь і який сценарій взятий за основу.

«Можливо, мова йде про залучення в більш великі навчання. Однак на даний момент незрозуміло, яку мету можуть переслідувати », — зазначив Ованесян.

Він висловив надію, що Грузія в майбутньому не стане брати участь в турецько-азербайджанських навчаннях, які будуть не в інтересах Вірменії.

Нагадаємо, формат тристоронньої співпраці Анкари, Баку і Тбілісі був ініційований екс-президентом Грузії Михайлом Саакашвілі в 2012 році.