Здоров’я

Червоне вино допоможе створити ефективні ліки від високого тиску

Природне з’єднання ресвератрол, яке присутнє у виноградній шкірці і червоному вині, може лягти в основу ліків від високого артеріального тиску.

Незважаючи на корисні властивості ресвератролу (в різних дослідженнях вказувалося його протипухлинну і нейропротекторну дію), лікарські препарати на його основі на сьогоднішній день відсутні. Група вчених з Королівського коледжу Лондона зацікавилася властивості ресвератрола, і провела експерименти на мишах, яким штучно підвищили кров’яний тиск. У гризунів, які протягом 15 днів харчувалася кормом з високими дозами ресвератролу, тиск знизився на 20 міліметрів ртутного стовпа.

Примітно, що для того, щоб людині отримати аналогічну дозу ресвератролу, потрібно буде випивати близько тисячі пляшок червоного вина щодня.

У другій частині експерименту вчені вивчили вплив ресвератрола на клітини кровоносних судин людини. З’ясувалося, що дане з’єднання взаємодіє з білком PKG1a, в результаті чого кровоносні судини розширюються. Це, в свою чергу, призводить до зниження тиску. Вчені відзначають, що жоден з існуючих препаратів для зниження артеріального тиску не працює настільки ефективно.

Фахівці сподіваються, що їх дослідження допоможе в розробці принципово нових лікарських препаратів від гіпертонії.

Результати дослідження опубліковані в журналі Circulation.