Аналітика

Експерт: навчання є відомим форматом азербайджано-турецьких відносин в галузі безпеки (відео)

Александр ИскандарянДиректор Інституту Кавказу, політолог Олександр Іскандарян вважає, що постійна присутність турецьких офіцерів в Азербайджані виключається, а можливість постійної військової присутності турецької бази на території Азербайджану на сьогоднішній день неможливо.

У цьому контексті Іскандарян пояснив, що співпраця Туреччини і Азербайджану в районі Нахічеван відбувається давно. За його словами, це досить серйозно, оскільки в Нахічеванське напрямку Азербайджан був погано захищений, тому останні кілька років «вони намагаються якимось чином подолати ці недоліки».

Влітку-восени 2018 року в вірменських ЗМІ почала з’являтися інформація про те, що Туреччина має намір заснувати військову базу в Нахічевань. Офіційного коментаря з цього приводу від Анкари не було.

«Те, що турецькі офіцери можуть перебувати в Азербайджані на більш-менш постійній основі — немає, але такого роду навчання завжди будуть проходити. Що стосується чогось типу бази, тобто постійної військової присутності, я не думаю, що на сьогоднішній день це можливо «, — сказав Іскандарян.

Він також зазначив, що цей і у Туреччині, і в Азербайджану є обмеження в цьому питанні.

«… Все-таки і у Туреччині дуже великі обмеження існують з цього приводу, пов’язані з членством в НАТО, і в Азербайджану є серйозні досить обмеження. Тому я не думаю, що на сьогоднішній день можна таке припускати », — зазначив він.

Що стосується проводяться зараз військових навчань «Мустафа Кемал Ататюрк-2019», Іскандарян підкреслив, що вони є плановими.

«Це не нова річ, вона проходить постійно, звичайно, кожен раз відбувається інформаційна спалах, і зараз вона теж відбувається, але там нічого особливого немає. Єдине, що можна припустити — я не можу говорити про це більш-менш впевнено — судячи з того, що на останніх двох навчаннях вони відпрацьовували протиповітряні заходи і за допомогою авіації, і за допомогою наземних засобів, напевно, закупівля Вірменією СУ-30 може мати ставлення до того, що азербайджанці намагаються приймати, якісь заходи, щоб мати заходи захисту », — заявив він.

За словами Іскандарян, ці навчання є відомим форматом азербайджано-турецьких відносин в галузі безпеки, і їх можна порівняти з тими, що проходили в Азербайджані в 2017 році.

Джерело: Panorama

Аспекты.net