Здоров’я

Вчені розповіли, чому відпустка повинна тривати не менше 4 тижнів

у моряВчені з Університету Гельсінкі виявили цікаву кореляцію між тривалістю відпустки і очікуваною тривалістю життя: люди, відпустка яких триває менше 4 тижнів, частіше помирають через серцево-судинних захворювань.

За словами вчених, недолік відпочинку і перенапруження можуть підвищити смертність від серцево-судинних захворювань, тому вони рекомендують проводити у відпустці не менше 4 тижнів на рік.

На користь цієї думки говорять дані, отримані після 40 років спостережень за тисяча двісті двадцять два чоловіками, які курили, мали зайву вагу, високі кров’яний тиск і рівень холестерину, тригліцеридів. Кожен з випробовуваних входив до групи підвищеного ризику по серцево-судинним захворюванням.

Волонтери були випадковим чином розділені на дві групи. У першій їм допомагали дотримуватися ЗСЖ — рекомендували певні фізичні вправи, давали дієтичні рекомендації меню, періодично оцінювали стан здоров’я і в разі необхідності призначали ліки для зниження підвищеного тиску і рівня холестерину в крові. У другій групі люди дотримувалися своїх звичайних звичок.

В ході спостережень було констатовано дивовижний факт: люди з групи, в якій стежили за дотриманням здорового способу життя, вмирали частіше тих, хто від шкідливих звичок не позбувся. Згодом смертність в обох групах зрівнялися.

Проаналізувавши всі обставини, які могли вплинути на смертність, вчені встановили: тривалістю життя може бути пов’язана з тривалістю щорічної відпустки. Виходило, що навіть якщо люди стежили за здоров’ям, але бували у відпустці менше 3 тижнів на рік, вони вмирали на 37% частіше.

Поки не можна однозначно стверджувати, що саме коротку відпустку сприяє підвищеній смертності — даний факт ще потребує повторному огляді. Проте, вчені відзначають, що повноцінний відпочинок ефективний як засіб боротьби зі стресом — основним фактором розвитку хвороб серця і судин.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net