Здоров’я

Що таке синдром «цукрового обличчя» або як цукор вбиває красу

сладостиЧому варто відмовитися від солодощів заради красивої шкіри.

Що таке синдром «цукрового обличчя» або як цукор вбиває красу. Чому варто відмовитися від солодощів заради красивої шкіри.

Видео для настроения:

З самого дитинства для кожного з нас солодощі були довгоочікуваною нагородою і справжнім святом. Знали б наші батьки, бабусі і дідусі, що улюблені іриски, карамельки і «ведмедики на півночі» формували у дитини справжню залежність, яку можна порівняти за масштабом і впливом на організм з наркотичною та алкогольною. З’їв солодке після важкого дня (неприємностей на роботі, сварки вдома, самотності та іншого) і настрій відразу ж піднявся! Всьому виною потужний сплеск серотоніну і дофаміну. Тимчасово стираючи поганий настрій, він поступово, але впевнено стирає з лиця і тіла наше здоров’я, молодість і красу, інформує Ukr.Media.

Не секрет, що цукор визнаний «легальним наркотиком 21 століття». Він непомітно затягує у свої тенета і тримає там до переможного. Наслідки такої односторонньої любові жахливі: давно відомо, що через часте вживання солодкого розвивається діабет, ожиріння, онкологія, виникають різні фізичні і навіть психічні відхилення. Але це ще не все, саме цукор прискорює процеси старіння в нашому організмі, причому від цього страждає не тільки шкіра, але і внутрішні органи.

Найстрашніше, що від цукрового полону важко позбутися навіть тим, хто усвідомлено його виключає. Ті, хто не є ласунами і намагаються уникати цукерок і печива, все одно вживають достатньо багато цукру, прихованого всередині продуктів (заправки для салатів, соуси для пасти, йогурти, сирки, пластівці для сніданків і багато іншого).

Дивовижний факт — якби старіння організму відбувалося виключно під впливом часу, то на обличчі ми б помітили ці зміни приблизно в 120 років. Негативний вплив навколишнього середовища і внутрішні біохімічні процеси, пов’язані з харчуванням, завдають нищівного удару, скорочуючи не тільки роки життя, але і роки молодості (останнє в рази).

Щодня населення нашої планети витрачає мільярди на боротьбу за молодість, але всі ці дорогі скраби, маски, креми, високотехнологічні процедури і уколи краси не можуть вирішити проблему грунтовно, вони носять поверхневий характер, так як проблема захована усередині і криється в тому, що ми їмо.

Так, сучасна косметологія здатна змінити хід часу, але, на жаль, лікар-косметолог безпорадний, якщо ми не дбаємо про себе і свій раціон. Давно відомий факт — стимуляція синтезу колагену буде практично безрезультатною у любителів солодкого.

Близько п’ятдесяти років тому вчені вперше заговорили про згубний вплив глюкози на клітини шкіри і внутрішні органи. Цукор миттєво підвищує рівень інсуліну в крові, а це активізує процес глікації колагену.

Глікація — вбивця краси. Молекули цукру утворюють зв’язки з білками і злипаються. Вони склеюють волокна колагену і еластину, які «зацукрюються», тверднуть, стають крихкими і змінюють структуру шкіри. Через це відбувається стрімка втрата зволоженості епідермісу, втрачається еластичність, порушуються функції шкіри, слабшає каркас обличчя. Шкіра стає млявою, з’являються заломи і зморшки і, як наслідок, наступає передчасне старіння.

Глікація завдає подвійного удару: імунна система реагує на злиплі волокна як на чужорідні тіла, і починає боротися з ними, що призводить до різних запальних процесів, що впливає як на шкіру, так і на рівень здоров’я в цілому.

Розплата за солодке на обличчя в прямому і переносному сенсі: в’яла, втомлена, тьмяна, суха, схильна до подразнення шкіра, а також численні акне, запалення, пігментні плями, заломи і зморшки — якщо у вас є хоча б одна ознака «цукрового обличчя» задумайтеся, а чи вартий умовний і дуже короткочасний кайф від солодкого такої ціни?

На щастя, все можна виправити. Навіть пошкоджена шкіра вміє відновлюватися! Організм здатний поступово послаблювати пов’язані колагенові і еластинові волокна, а клітини шкіри — самоомолоджуватися.

Щоб позбутися синдрому «цукрового обличчя» важливо дотримуватися кількох простих правил:

Відмовитися від рафінованого цукру і продуктів з прихованими цукрами (привчити себе читати склад продуктів, побоюватися слів / словосполучень із закінченням -оза, цукор, сироп, нектар, сік, мальтодекстрин, патока, меляса, мед, карамель, цуканат, турбінадо, крохмаль).
Дотримуватися інтервального харчування, робити перерви між прийомами їжі не менше 4 годин, виключити перекушування.
Додати в меню продукти, багаті антиоксидантами, вітамінами і мікроелементами.