Здоров’я

Речовини з червоної цибулі можуть гальмувати розвиток пухлини кишечника — дослідження

У червоному цибулі містяться речовини, антоціаніни, які можуть гальмувати зростання ракових пухлин кишечника. Про це повідомляють вчені з Гуелфського університету (Канада).

В ході дослідження, опублікованого в журналі Food Research International, вони вивчали вплив екстракту кверцетину, який був отриманий з п’яти різновидів лука, на пухлинні клітини колоректального раку (рак кишечника). Як з’ясувалося, ця речовина має властивість зменшувати швидкість росту пухлинної тканини.

Найпотужнішим ефектом в боротьбі з раковими пухлинами відрізняються компоненти червоної цибулі, відзначили експерти. Цей висновок було зроблено після лабораторних дослідів, в ході яких вчені спостерігали за результатом прямого контакту клітин пухлин кишечника з екстрактом цибулевого кверцетину. З’ясувалося, що цей компонент нейтралізує вільні радикали, які можуть пошкоджувати ДНК, провокуючи розвиток раку. Крім того дане з’єднання має протизапальну дію.

Також вчені встановили, що в червоному луці присутня не тільки кверцетин, а також велика кількість антоціанів, підсилюють протиракові властивості цього продукту.

Варто, однак, відзначити, що всі ці дослідження були проведені в лабораторних умовах – і ефективність речовини перевіряли на пухлинних клітинах. Поки рано стверджувати, що того ж результату вдасться досягти і у людей.