Здоров’я

COVID-19 був в Італії раніше, ніж передбачалося — вчені

Дослідження показало, що коронавірус з’явився в Італії на два місяці раніше, ніж в країні виявили перший випадок.

У північній Італії коронавірус з’явився ще в грудні — на два місяці раніше виявлення першого випадку. Про це свідчать результати дослідження стічних вод, проведеного національним Інститутом охорони здоров’я, передає The Local в п’ятницю, 19 червня.

Генетичні сліди Sars-Cov-2 були виявлені в зразках стічних вод, зібраних в Мілані і Турині наприкінці минулого року, а також в Болоньї в січні. При цьому перший відомий місцевий випадок в Італії був виявлений в середині лютого.

Вчені пишуть, що такі результати «допомагають зрозуміти початок поширення вірусу в Італії», а також «підтверджують вже зібрані міжнародні дані» про те, що каналізаційні проби служать інструментом раннього виявлення.

Експерти за якістю води досліджували 40 проб стічних вод, взятих із жовтня 2019 року по лютий 2020 року. Результати, підтверджені у двох різних лабораторіях двома різними методами, показали наявність SARS-Cov-2 в зразках, відібраних в Мілані і Турині 18 грудня 2019 року і в Болоньї 29 січня 2020 року.

У той же час зразки із жовтня і листопада 2019 року були негативними, що свідчить про те, що вірусу, імовірно, в Італії ще не було.

Нагадаємо, що раніше в Італії зняли більшість обмежень карантину. Обов’язковими залишаються дотримання безпечної дистанції в один метр і носіння маски в закритих приміщеннях. Проте після послаблень карантину стався сплеск коронавірусу.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net