Здоров’я

Експерти про пандемію: У 2021 році буде ще гірше

Міжнародні експерти розповіли, як пандемія COVID-19 вплине на нас у наступному році і що має зробити суспільство, щоб перетворити 2021 на позитивний досвід, пише видання The Huffington.

Так, Річард Мартінеллі, медичний директор з питань запобігання інфекції в Yale New Haven Health, зазначив, що для вакцинації всіх знадобиться чимало часу.

«Більшість вакцин, які зараз у процесі розробки, вимагають серії з двох уколів. Тобто, навіть якщо буде дозволено загальну вакцинацію будь-якої з них, для вироблення імунітету знадобляться місяці», — говорить Мартінеллі.

Крім того, щоб вплинути на хвилю коронавірусу, потрібно, щоб імунітет отримали 70-80% населення.

Мартінеллі пояснює, що якщо ми маємо вакцину, яка ефективна хоча б на 80%, що є дуже високим показником ефективності, нам потрібно 100% населення, яке отримало б вакцину, щоб досягти 80% імунітету. Потрібні мільйони доз готової, безпечної та ефективної вакцини.

Крім того, це вимагає громадського співробітництва. З урахуванням людей, які в загальному проти вакцин, як таких, і тих, хто буде сумніватися саме в цій вакцині, домогтися того, що вакцинувати всіх буде дуже важко коли-небудь, не кажучи вже про наступний рік.

Хоча за останні кілька місяців випробування вакцин проти COVID-19 прогресували серед дорослого населення, перше випробування вакцини у дітей у віці від 12 до 18 років тільки почалося в кінці жовтня.

Зрозуміло, не проводилося ще ніяких досліджень для дітей до 12 років.

Майкл Леві, доцент епідеміології Медичного факультету університету Пенсільванії в Перельман зазначив, що вірус не зникне, якщо ми вакцинуємо тільки групи, які, на нашу думку, на сьогодні є двигунами пандемії.

Він також висловив особливу стурбованість поширенням коронавірусу в школах, якщо вакцина для дітей не буде проводитися з такою ж актуальністю, як вакцина для дорослих.

«Нам потрібно з’ясувати, як вакцинувати дітей, тому що я не впевнений, що цей вірус зникне тільки шляхом вакцинації дорослих або захисту людей похилого віку та найбільш вразливих осіб», — пояснює Леві.

З моменту початку пандемії більшість громадськості, хотіли вони цього чи ні, стали більш обізнаними з органами охорони здоров’я та науковими процесами.

«Світова громадськість насправді дізналася набагато більше про те, як працює наука, — зазначає Сьюзен Хассіг, доцент з епідеміології Університету Тулейн.

Хассіг каже, що це розчарування може зіграти важливу роль і в тому, як буде розподілятися вакцина.

Громадськість має ближче уявлення про доставку вакцин у 2021 році, яка, як і будь-який великий проект, має рутинні проблеми і затримки.

Наприклад, вакцини, такі як Pfizer, вимагають замороженого зберігання, до якого багато хто може не мати доступу.

Посилення випадків коронавиірусу по всьому світу вже є нашою реальністю, коли ми вирушаємо в очікувану похмуру зиму.

Ніхто не очікує, що випадки зменшаться, оскільки ми вступаємо в найхолодніші місяці року.

«Я думаю, що це буде наша ситуація в найближчому майбутньому, яка, на мій погляд, дійсно триватиме до травня 2021, — сказав Мартінеллі.

Я думаю, що це буде сприятливий час для нас, щоб переглянути свою ситуацію, коли ми переходимо з весни в літо».

Він підкреслив, що переоцінка не означає серйозних змін із заходів щодо пандемії, і зазначив, що він не очікує побачити величезних відмінностей щодо носіння маски або фізичного видалення після будь-якої переоцінки пізньої весни.

Замість цього він вважає, що це може бути сприятливий час для системи охорони здоров’я зробити паузу і подивитися на підхід, який країна застосувала за останній сезон.

«Прийшов час подумати про те, які аспекти нашої стратегії спрацювали, які аспекти зазнали невдачі, якщо вакцина і як вакцина змінює наш підхід, — сказав він.

Тому не сподівайтеся, що масштабні приватні концерти або величезні збори стануть нормою.

Зате, з нетерпінням чекаємо оновлення повідомлень про такі речі, як загальні вказівки з охорони здоров’я, щоб допомогти людям створювати безпечні ситуації».

Наразі ми знаємо, що носіння маски і фізичне дистанціювання значно зменшують поширення COVID-19, що є надзвичайно важливим, якщо ми коли-небудь захочемо подолати цей вірус.

Переходячи до наступного року, Мартінеллі відзначив, що не очікує значних змін у цих рекомендаціях з охорони здоров’я.

«Крім сприяння стримування поширення коронавірусу, заходи безпеки, такі як носіння масок і фізичне дистанціювання, також, ймовірно, сприяють зменшенню поширення грипу та інших респіраторних вірусів, — заявив Мартінеллі.

Я думаю, що це буде сприятливий час для нас, щоб переглянути свою ситуацію, коли ми переходимо з весни в літо «.

Він підкреслив, що переоцінка не означає серйозних змін по заходів щодо пандемії, і зазначив, що він не очікує побачити величезних відмінностей щодо носіння маски або фізичного видалення після будь-якого переоцінки пізньої весни.

Замість цього він вважає, що це може бути сприятливий час для системи охорони здоров’я зробити паузу і подивитися на підхід, який країна застосувала за останній сезон.

«Прийшов час подумати про те, які аспекти нашої стратегії спрацювали, які аспекти зазнали невдачі, якщо вакцина і як вакцина змінює наш підхід, — сказав він.

Тому не сподівайтеся, що масштабні приватні концерти або величезні збори стануть нормою.

Зате, з нетерпінням чекаємо оновлення повідомлень про таких речей, як загальні вказівки з охорони здоров’я, щоб допомогти людям створювати безпечні ситуації «.

На даний момент ми знаємо, що носіння маски і фізичне дистанціювання значно зменшують поширення COVID-19, що є надзвичайно важливим, якщо ми коли-небудь захочемо подолати цей вірус.

Переходячи до наступного року, Мартінеллі відзначив, що не очікує значних змін в цих рекомендаціях з охорони здоров’я.

«Крім сприяння стримування поширення коронавируса, заходи безпеки, такі як носіння масок і фізичне дистанціювання, також, ймовірно, сприяють зменшенню поширення грипу та інших респіраторних вірусів, — заявив Мартінеллі.

Думаю, це будуть дуже довгострокові уроки про те, як ми захищаємося від хвороби. Я думаю, що це зміни, які вийдуть за рамки часу, коли ми отримаємо ефективну вакцину разом з переходом до більш звичного використання масок у громадських місцях».

Через накопичення сімейних свят в кінці року Хассіг висловлює стурбованість поширенням COVID-19 на сімейних зборах.

«Якщо поведінка не зміниться щодо маскування і дистанціювання, у нас є кілька великих свят, які можуть спричинити ще один величезний сплеск захворювань, хвороб, госпіталізації і смерті», — сказала вона.

І оскільки симптоми COVID-19 можуть зайняти до 14 днів, додає Хассіг, люди, які несвідомо заражаються на Різдво, швидше за все, повернуться до своєї звичної діяльності, викликаючи подальше поширення вірусу, який ми вже не можемо контролювати.

Вона підкреслила, що нам потрібно бути більш свідомими і уважними, коли ми приймаємо щоденні рішення в найближчі місяці. «Наші дії можуть мати істотні наслідки», — додала вона.

Основні свята, які відбуваються в останні шість тижнів року, можуть призвести до серйозної загрози, коли ми вступаємо в перші дні 2021 року.

«2021 рік може бути гіршим, цілком чесно — пандемія так просто не зупиниться тільки тому, що настає новий рік. Вірус буде тут, і для його подолання потрібні колективні, узгоджені зусилля, але це цілком можна зробити», — зазначає Хассіг.

Нагадаємо, що розвинені країни замовили по десятку доз COVID-вакцини на одного жителя. Лідирує за кількістю попередньо замовлених вакцин на кількість населення Канада, де кожному жителю дістанеться по десять доз.