Здоров’я

Гіпертонію можуть провокувати деякі фактори

Підвищений артеріальний тиск небезпечний своєю непомітністю на ранніх стадіях. Серцево-судинна система страждатиме від перевантажень, а ми і не знатимемо — через це гіпертонію часто називають «тихим вбивцею», інформує Ukr.Media.

Судинні стінки втрачають гнучкість і постійно перебувають у напруженому стані, що, своєю чергою, порушує живлення тканин і органів вашого тіла.

Дізнайтеся ваші фактори ризику, щоб своєчасно розпочати контроль артеріального тиску і звернутися до кардіолога для складання плану лікування.

Фактори, які можуть призвести до розвитку гіпертонії у майбутньому

Гестаційний діабет

Якщо під час вагітності у вас розвинувся гестаційний діабет, це може збільшити ризик підвищеного артеріального тиску, причому, як у майбутньому, так і ще до пологів. Важливо, щоб лікар уважно спостерігав за вашим станом протягом усієї вагітності, а самі ви дотримувалися здорової дієти з низьким вмістом солі і цукру.

Прееклампсія

Вагітність, ускладнена прееклампсією, збільшує ризик високого кров’яного тиску і після пологів. Жінки, що пережили цей небезпечний стан, мають у три-чотири рази більший ризик розвитку гіпертонії, ніж ті, у яких була здорова вагітність. Більше того, набагато вищою є ймовірність того, що хвороба розвинеться у молодому віці.

Родинний анамнез

Усе просто: ваш ризик є вищим, якщо ваші близькі люди, бабусі та дідусі страждали через підвищений тиск. Це особливо актуально, якщо з гіпертонією живуть обоє батьків.

Приймання оральних контрацептивів

Гормональні контрацептиви можуть підвищувати артеріальний тиск у деяких жінок, оскільки затримують рідину і порушують згортання крові. Обов’язково обговоріть родинну історію з гінекологом, перш ніж почати приймати препарат, і перевіряйте артеріальний тиск кожні кілька місяців.

Менопауза

За статистикою, майже половина усіх жінок у період менопаузи страждають на гіпертонію. Це пов’язано з тим, що зміна гормонального фону змінює роботу усього організму. Змінюється еластичність судин, порушується водно-сольовий обмін, кров стає густішою, а сон втрачає свою якість через клімактеричні процеси.

Нездоровий спосіб життя

Режим харчування і фізична активність, безсумнівно, відіграють важливу роль у стані вашої серцево-судинної системи. Сидячий спосіб життя, дієта з високим вмістом жирів і солі, недосипання, регулярний стрес можуть сприяти (і сприяють!) підвищенню артеріального тиску.

На щастя, ви можете багато чого зробити для підтримання здоров’я судин, і почати варто з візиту до лікаря. Без лікування гіпертонія може призвести до інфаркту, інсульту, застійної серцевої недостатності або ішемічної хвороби серця.

Кілька ідей, як знизити артеріальний тиск

Починайте худнути

Кардіологи не без приводу говорять про зниження маси тіла за наявності гіпертонії. Є причина, через яку лікарі часто згадують про це — кожен втрачений кілограм робить ваш тиск нижчим на один міліметр ртутного стовпчика. Мінус 20 кілограмів, і ваш систолічний тиск вже не 150, а 130. Зовсім непогано!

Слідкуйте за об’ємом талії

Абдомінальний жир відкладається у черевній порожнині і «обіймає» ваші органи, що не є корисним для них. Якщо об’єм вашої талії більший за 89 см, то різко зростають ризики ранньої смерті або розвитку онкологічних захворювань.

Хропете? Перевіртеся

Для деяких людей хропіння і раптові нічні пробудження можуть бути ознаками сонного апное. Зупинки дихання уві сні піднімають кров’яний тиск та заважають вашим судинам розслаблятися. На щастя, втрата ваги може помітно поліпшити ситуацію з обструктивним апное.

Робіть зарядку

Ви знаєте, що робити: 30 хвилин вправ на день зміцнять вашу серцево-судинну систему і допоможуть контролювати тиск. Якщо у вас зовсім немає часу, розбийте заняття на три підходи по 10 хвилин. Подумайте про силові тренування — вони є вкрай важливими для жінок і зміцнюють кістки.

Відвідуйте овочевий відділ

Не забувайте заходити у гості до дядечка Гарбуза. Збільшення кількості вживаних фруктів і овочів, особливо багатих на калій, може допомогти у підтриманні тиску у межах здорових показників.

Їжте менше солі

Навіть незначне зменшення кількості натрію у раціоні може істотно вплинути на ваше здоров’я, особливо якщо ви чутливі до солі.

Киньте палити

Тут, мабуть, і пояснювати нічого. Кожна хвилина, яку ви проводите з цигаркою, змушує тиск зростати. Якщо ви палите, то даремно, з цим згодні усі лікарі.

Для підтримання здоров’я ваших судин вкрай важливо дотримуватися рекомендацій лікарів і обов’язково приймати призначені ліки, навіть якщо ви «добре почуваєтеся» і є «занадто молодими». Бережіть серце, воно вам ще знадобиться!

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net