Здоров’я

Італійські медики зафіксували нове ускладнення після COVID-19

Таке відхилення в організмі пацієнта, який перехворів коронавірусом нового типу, лікарі виявили вперше.

Італійські медики з’ясували, що новий тип коронавірусу SARS-CoV-2, збудник COVID-19, може привести до запалення щитоподібної залози. Про це пише журнал Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

У статті медики описують випадок підгострого тиреоїдиту, або, як його називають ще — запалення щитоподібної залози, у 18-річної дівчини, яка перехворіла коронавірусом. Розповідається, що вона заразилася COVID-19 від батька. У неї спостерігалися симптоми середньої тяжкості — нежить і кашель, але вже через кілька днів дівчина була здорова.

Проте, через короткий час вона поскаржилася на погіршення самопочуття. У неї виникли інші симптоми: підвищилася температура, з’явилися болі в шиї, при огляді відчувалося прискорене серцебиття, хвороблива і збільшена щитоподібна залоза. Тоді їй поставили діагноз підгострий тиреоїдит.

«Ми описали перший випадок розвитку підгострого тиреоїдиту, який виник після COVID-19. Медикам слід знати, що коронавірусна інфекція може проявляти себе і таким чином», — сказав з цього приводу професор Франческо Латрофа.

За словами вчених, пацієнтка, у якої виявили новий побічний ефект коронавірусної інфекції, не мала до захворювання COVID-19 проблем з щитоподібною залозою. Вони констатують, що «існує реальний ризик проникнення коронавірусу SARS-CoV-2 з легень в щитоподібну залозу».

Також фахівці зазначили, що під час спалаху коронавірусу SARS-CoV в 2002-2003 роках при розтині у деяких пацієнтів теж виявлялося запалення щитоподібної залози.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net