Здоров’я

Вчені прокоментували першу смерть від хантавірусу в Китаї

Панікувати варто лише в тому випадку, якщо людина планує їсти щурів, зазначила фахівець в сфері нейрофізіології Сімайя Шейк.

Передача хантавірусу від людини до людини є вкрай рідкісним явищем. Вакцина від цього захворювання існує. Про це повідомила учений, фахівець в сфері нейрофізіології Сімайя Шейк на своїй сторінці у Twitter.

Крім того, вона нагадала, що захворювання з’явилося ще у середині минулого століття під час Корейської війни. За її словами, вакцина проти хантавірусу існує, і закликала не панікувати. Передача хвороби від людини до людини вкрай рідкісна.

«Будь ласка, не панікуйте, якщо ви не плануєте їсти щурів», — написав Шейк.

Вірусолог з Уханського університету Ян Чжаньци назвав малоймовірною можливість зараження інших пасажирів автобуса, в якому від хантавірусу помер чоловік.

«На відміну від COVID-19, хантавірус у більшості випадків не передається через дихальну систему», — зазначив він у коментарі для Global Times.

Однак, за його словами, вірус може передатися іншим через екскременти і кров зараженого.

Вірусолог пояснив, що не варто турбуватися через хантавірус, оскільки захворювання піддається профілактиці і контролю. Крім того, поширеність хантавірусу у містах дуже низька, головним чином він зустрічається в сільській місцевості.

Хантавірус, зазначив він, може пошкодити функції печінки, нирок та інших органів, а також викликати лихоманку і велику кровотечу.

Раніше повідомлялося, що в Китаї вперше чоловік помер від хантавірусу. Він їхав на роботу в автобусі і раптово помер.

Відомо, що поширення хантавірусів відбувається через гризунів. Крім того, відомі випадки, коли зараження відбувалося після укусу деяких видів комахоїдних кажанів. Передача захворювання від людини до людини не характерна для хантавірусів. Проте, такі випадки зустрічаються, але фіксувалися тільки на території Аргентини і Чилі.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net