Здоров’я

Вчені вважають, що SARS-CoV-2 може викликати аутоімунні захворювання

Вчений з Колумбії Карлос Каньяс вважає, що після зараження коронавірусів у деяких пацієнтів можуть розвиватися системний червоний вовчак, аутоімунна тромбоцитопенія, синдром Гієна-Барре, васкуліти і розсіяний склероз. Про це пишуть Известия.

«Деякі симптоми, пов’язані з системними аутоімунними захворюваннями, можуть з’являтися під час інфекції і зберігатися після її купірування», — пояснив учений з колумбійської лікарні Фонду Валле дель Лілі в своїй роботі.

Він уточнив, що мова йде про підвищену втому, болі в суглобах, м’язових болях і інших станах.

«В основі аутоімунних порушень лежить генетична схильність деяких людей до такого роду збоїв, коли імунітет починає атакувати власний організм», прокоментував статтю Каньяса директор науково-клінічного центру прецизійної і регенеративної медицини КФУ Альберт Різванов.

За його словами, при COVID-19 відбувається придушення імунної системи, що, можливо, провокує розвиток аутоімунних процесів.

«Крім того, деякі патогени можуть запускати аутоімунітет через те, що фрагменти їхніх білків частково схожі на білки людини, і імунітет починає плутатися між «своїм» і «чужим», — сказав учений.

Раніше повідомлялося, що для вироблення колективного імунітету в людській популяції мінімальна частка щепленого населення повинна становити від 52 до 64%.