Здоров’я

Коронавірус стане ендемічним — ВООЗ

На думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, коронавірус стане ендеміком. При цьому навіть дуже ефективна вакцина не може гарантувати знищення або викорінення цього інфекційного захворювання, пише The Guardian.

«Судячи з усього, COVID-19 стане ендемічним, як і чотири інших коронавіруси людини. Він продовжить мутувати в міру розмноження в клітинах людини, особливо в місцях з більш інтенсивним поширенням», — заявив експерт ВООЗ професор Девід Хейманн.

При цьому він підкреслив, що в людства є інструменти для порятунку життів, які в поєднанні з хорошим здоров’ям населення дозволять навчитися жити з COVID-19.

Ще один експерт ВООЗ Марк Райян вважає, що коронавірус буде ендемічним, але при цьому не буде представляти великої загрози через вакцинацію населення. Однак при цьому, на його думку, вірус навряд чи зовсім зникне навіть при наявності ефективної вакцини.

Райян попередив, що наступна пандемія може бути набагато серйознішою, ніж нинішня.

За даними ВООЗ, з початку пандемії коронавірусу на планеті заразилося більше 81 мільйона осіб. Понад 1,7 мільйона померли.

Ендемічні інфекції — захворювання, збудники яких перебувають у певній місцевості постійно.