Здоров’я

Вчені з’ясували, що викликає «мозковий туман» під час COVID-19

У людей, котрі перехворіли на коронавірус, можуть залишатися негативні наслідки, в тому числі сплутаність свідомості, яка отримала назву «мозковий туман». Виявити основну причину цього стану допомогло нове дослідження вчених. Про це пише Science Аlert.

Вчені з Меморіального онкологічного центру ім. Слоуна Кеттерінга (MSK) в Нью-Йорку провели скринінг спинномозкової рідини 18 онкохворих, які відчували неврологічну дисфункцію (енцефалопатія) після зараження вірусом SARS-CoV-2.

Як передбачалося спочатку, причиною симптомів їхнього «мозкового туману» може бути вірусна інфекція, що тривала. Однак мікробіологічний аналіз рідини, взятої при спинномозковій пункції, не виявив жодних ознак вірусу, що дозволяє припустити, що пацієнти вилікувалися від COVID-19.

Як виявилося, в деяких випадках коронавірусу надмірне виробництво цитокінів (широка категорія білків, які беруть участь у передачі сигналів в імунній системі), призводить до так званого цитокінового шторму, який може викликати гостре запалення і навіть привести до смерті. Потік цих запальних хімічних речовин в імунній системі просочується в мозок, викликаючи симптоми енцефалопатії.

Як зазначають вчені, в пом’якшенні «мозкового туману» у пацієнтів можуть бути корисні протизапальні препарати.

Раніше повідомлялося, що американські вчені в ході досліджень виявили, що протираковий препарат плітідепсин майже в 30 разів ефективніше пригнічує розмноження коронавірусу, ніж ремдесивір.