Здоров’я

Вчені з США назвали горіх, який допомагає схуднути

орехиАмериканські вчені з Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) прийшли до висновку, що при вживанні волоських горіхів людина швидше насичується, що позитивно позначається на боротьбі із зайвою вагою. Результати дослідження представлені в прес-релізі на сайті організації.

Щоб довести це, фахівці провели експеримент, для якого залучили 10 добровольців з підвищеною масою тіла на два п’ятиденних сеансу. Учасники проживали в Центрі клінічних досліджень (Clinical Research Center, CRC) BIDMC, що дозволило вченим контролювати харчування випробовуваних, а не покладатися на їх записи.

Протягом однієї п’ятиденки добровольці щодня вживали смузі, що містять 48 г волоських горіхів — порція, рекомендована дієтичними рекомендаціями Американської діабетичної асоціації (ADA). Під час свого другого п’ятиденного перебування в центрі вони вживали точно такий же за смаком напій, але в якому замість волоських горіхів знаходилося плацебо.

Порядок цих двох сеансів був випадковим — тобто деякі учасники спочатку споживали волоські горіхи, а інші — плацебо. При цьому ні випробовувані, ні дослідники не знали, під час якого сеансу вживався саме горіховий коктейль.

За результатами експерименту з’ясувалося, що ті, хто вживав горіхове смузі, протягом наступного тижня відчували себе менш голодними, ніж ті, кому давали плацебо. Тести МРТ, проведені серед учасників, допомогли вченим зрозуміти, чому.

Добровольцям показували зображення бажаних продуктів, таких як гамбургери і десерти, менш бажаних продуктів на зразок овочів і нейтральні предмети — квіти, камені і т.п. Коли учасники бачили бажані продукти, МРТ показувало збільшення активності в тій частині мозку, яка була відповідальна за ситість і гальмування. Тобто після п’ятиденного прийняття горіхового смузі випробовувані відчували насичення і припиняли надмірно є, що сприяло ефективному схудненню.