Здоров’я

ВООЗ визнала перевтома і ігроманію хворобами

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) схвалила 11 версію Міжнародної класифікації хвороб (МКБ-11) на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві. У новій версії документа перевтома і ігроманія вважаються захворюваннями.

Перевтома, також званий Синдром емоційного вигорання, описується як «фізичне і психічне виснаження внаслідок хронічного стресу, пов’язаного з роботою». Мова йде про стан втоми і апатії на тлі хронічного стресу, які потім переходять у зневіру, цинізм і огиду.

У випадку з ігроманією, щоб діагностувати її як захворювання, а не просто захоплення, необхідно зафіксувати негативний вплив комп’ютерних ігор на сімейні, соціальні, освітні, професійні та інші сфери життя. Зазвичай ігровий розлад спостерігається протягом принаймні 12 місяців. Ігроманія була включена в МКБ вперше.

У новому документі окремі види психічних розладів були виділені також дисморфофобія (це коли людина занадто турбується про незначний дефект свого тіла) і синдром порушення цілісності сприйняття тіла (коли здорові люди не можуть прийняти своє тіло без ампутацій або каліцтв).

Оновлений документ ВООЗ набуде чинності з 1 січня 2022 року.

Зазначимо, що Міжнародна класифікація хвороб-11 розроблялася більше 10 років. Востаннє список оновлювався в 1990 році. У документі понад 55 000 хвороб, травм і розладів.