Здоров’я

Україна вперше купила за бюджетні гроші стовбурові клітини

В Україну доставили стовбурові клітини для трансплантації кісткового мозку від нерідного донора. Уперше така процедура була профінансована за кошти державного бюджету, повідомляє МОЗ.

«Ми внесли зміни в 707-му постанову, яка регулює компенсацію витрат, пов’язаних з отриманням стовбурових клітин з-за кордону. Раніше закупівля здійснювалася за рахунок коштів благодійних внесків громадян, а не держави. Зараз ця вартість включена в пілотний проект як складова, і установам охорони здоров’я дозволено здійснювати пошук і закупівлю стовбурових клітин з-за кордону», — розповів заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко.

Він також зазначає, що 5 серпня було прийнято постанову, яка змінила порядок перевезення анатомічних органів через митну територію України.

Стовбурові клітини були привезені в Україну з Німеччини, повідомила напередодні засновниця ГО Всеукраїнська платформа донорства iDonor Ірина Заславець на своїй сторінці в Facebook. Операцію з трансплантації кісткового мозку проведуть у київському Охматдиті.

«Її зроблять 18-річному Леоніду. Останні 14 місяців він бореться з гострим лімфобластним лейкозом, ускладненим філадельфійською хромосомою», — розповів Заславець.

За її словами, раніше на подібні операції українці були змушені їхати за кордон.

«Поки в грудні не були внесені зміни в закон про трансплантацію, які дозволили державі користуватися послугами недержавних реєстрів, — Український реєстр донорів кісткового мозку саме такий. Держава розробила тарифи на трансплантацію. Охматдит увійшов у пілотний проект, уклав договір з МОЗ, і тепер такі операції оплачуються державою», — пояснила Заславець.

За її словами, потреба в трансплантації кісткового мозку в Україні — орієнтовно 2 500 операцій щороку.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net