Здоров’я

В Індії розробляють назальну вакцину від COVID-19

Індійська біотехнологічна компанія Bharat Biotech працює над назальною вакциною проти коронавірусу. Вона не буде вимагати використання шприців і голок, повідомив голова правління і керуючий директор компанії Крішна Елла, пише РИА Новости.

Розробники заявили, що починають вже третю фазу досліджень вакцини Covaxin. У науковій роботі візьмуть участь 26 тисяч осіб.

«Ми співпрацюємо з індійською Радою медичних досліджень щодо Covaxin, і ми вступаємо в третю фазу випробувань, але я не задоволений, тому що це дводозна ін’єкційна вакцина. Якщо нам доведеться вакцинувати 1,3 мільярда осіб дводозною вакциною, то нам знадобиться 2,6 мільярда шприців і голок», — сказав Крішна Елла.

Він наголосив, що компанія працює над іншою вакциною, одноразовою дозою назальної краплі.

«Ми маємо досвід виготовлення назальних крапель ротавірусної вакцини від поліомієліту. Ми можемо збільшити обсяг до одного мільярда доз, і я відчуваю, що до наступного року ми досягнемо цього рівня», — заявив глава Bharat Biotech.

До цього в липні повідомлялося, що Індія почала тестувати вакцину-кандидат, Коваксин, від коронавірусу на людях.

Також повідомлялося, що у ВООЗ спрогнозували дату початку поставки COVID-вакцин. Вони розпочнуться в першій половині 2021 року.