Здоров’я

Чому влітку так складно переносити вологість?

летоЩо такого є у вологості, що змушує нас відчувати себе настільки душно?

Чому влітку так складно переносити вологість?. Що такого є у вологості, що змушує нас відчувати себе настільки душно?

У спекотні і вологі дні ваша шкіра може здаватися липкою і перегрітою, а повітря може здаватися таким важким, що саме звичайне дихання стає непростим завданням. Але що такого є у вологості, що змушує нас відчувати себе настільки душно?

Відповідь полягає в тому, що через високу вологість нам може бути спекотніше, ніж в більш посушливі дні. Це пов’язано з тим, що вологість — кількість водяної пари (вологи), якою володіє повітря — може ускладнити відведення надлишкового тепла тіла через піт, інформує Ukr.Media.

Зазвичай після того, як на поверхні шкіри з’являються краплі поту, тепло тіла випаровує цей піт в повітря, тим самим охолоджуючи нас. У той же самий час підвищена вологість не дає поту швидко випаровуватися, тому що в навколишньому повітрі вже є високий вміст вологи і йому важко увібрати додаткову кількість водяної пари. А чим менше поту випаровується зі шкіри, тим більший дискомфорт заподіює спека.

Гаряче і вологе повітря не тільки викликає задуху і липкість, але і ускладнює дихання. Але ця «тяжкість» обумовлена не високим вмістом водяної пари. Адже у молекул водяної пари, які частково витісняють азот і кисень, насправді менша щільність, а це означає, що насправді вологе повітря легше сухого. Однак через те, що водяна пара частково витісняє ці гази, у вологому повітрі менше кисню, яким можна дихати. Більш того, організм і так піддається навантаженням через перегрів, тому нам здається, що для простого дихання потрібно більше зусиль, ніж зазвичай.

І хоча не існує встановленого порогу вологості, вище якого загальний рівень комфорту починає погіршуватися, некомфортними вважаються рівень відносної вологості (RH) 50% або більше, з точкою роси вище 18 градусів Цельсія.

Хороша новина полягає в тому, що наш організм здатний в деякій мірі адаптуватися до високих температур і високої вологості — хоча і недостатньо швидко, якщо, скажімо, ви будете відпочивати протягом тижня в тропічному регіоні. Для повної ж акліматизації потрібно в середньому від 9 до 14 днів, залежно від рівня фізичної підготовки і габаритів людини.

Одним з перших етапів акліматизації до спеки є розширення кровоносних судин, що дозволяє більшій кількості крові текти до поверхні шкіри, з якої надлишок тепла може легко виходити в повітря за межі тіла. Водночас ці розширені судини знижують частоту серцевих скорочень і дають більше рідини для потовиділення. Зазвичай потовиділення підвищується до 3-5 дня. Але така адаптація носить тимчасовий характер і може ослабнути — подібно втрати фізичної форми, коли ми перестаємо тренуватися.