Здоров’я

За рік війни у половини українців погіршилося здоров’я

Понад половина українців втратили здоров’я з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою Рейтинг на території України 23 — 26 грудня.

46% опитаних зазначили, що за час війни стан їхнього фізичного здоров’я не змінився, у 32% – швидше погіршився, у 21% – значно погіршився.

Найчастіше про погіршення говорили жителі територій зони бойових дій, люди старшого покоління і меншого достатку, жінки, люди, які вимушені залишити свої будинки, а також поранені або ті, хто втратив в результаті війни своїх близьких.

Майже кожен десятий опитаний зазначив, що сам особисто або близькі родичі отримали поранення, каліцтва через війну. Із них 66% зафіксували факти поранення документально.

17% серед близьких мають родичів, з якими вони контактують і не знають, де вони зараз перебувають. 5% мають близьких, які загинули внаслідок війни, 3% – примусово депортовані в РФ або на окуповані території.

У ході дослідження було опитано 2000 респондентів, віком від 18 років, у всіх підконтрольних областях України.

Раніше повідомлялося, що за рік війни житло кожного десятого громадянина України пошкоджене або зруйноване. Лише 11% українців, які залишили свої міста та села, не мають наміру повертатися додому.