Здоров’я

Фахівці назвали способи захисту здоров’я серця в будь-якому віці

Фахівці Британського фонду серця (BHF) провели дослідження і з’ясували, що сидячий спосіб життя, ожиріння і діабет пов’язані з зростанням смертності від серцево-судинних захворювань серед працездатних людей у віці до 65 років. За їх словами, після 40 років треба регулярно контролювати вагу, артеріальний тиск, рівень холестерину, цукор, а також стан нирок та печінки.

«На жаль, багато з факторів ризику серцевих нападів та інсультів не мають якихось очевидних симптомів», — зазначила фахівець BHF Ешлі, яку цитує The Daily Telegraph.

За її словами, в першу чергу для захисту серця треба відмовитися від куріння і, в ідеалі, виключити вживання спиртного. Також в якості профілактики рекомендовано періодично Д їсти ЕКГ, збалансовано харчуватися, віддаючи перевагу овочам, фруктам, бобовим, рибі і нежирної птиці, а також регулярно займатися спортом.

«Крім того, ми давно знаємо, що самотність є однією з головних причин смерті літніх людей. Тепер це стало властиво і молодим людям», — розповіла професор Робін Данбар з Оксфордського університету.

Спеціаліст послалася на одне з останніх досліджень, яке показало важливість спілкування і наявності друзів для виживання.