Аналітика

Карабахський політик: повернення до минулого бути не може, Угода від 12 травня — варіант врегулювання

БабаянПідписана рівно 25 років тому, 12 травня 1994 року, представниками Нагірного Карабаху, Вірменії та Азербайджану Угода про повне припинення вогню і військових дій стало важливою подією в першу чергу в гуманітарному плані. Про це заявив в інтерв’ю Sputnik Вірменія прес-секретар лідера Нагірного Карабаху Давид Бабаян.

Він зазначив, що набуття чинності цієї угоди донині рятує сотні, якщо не тисячі життів з обох сторін. «Цей документ, по суті, зупинив карабахську війну, і у нас в регіоні склалася нова геополітична ситуація», — зазначив Бабаян.

«Введення режиму припинення вогню мало величезне значення не тільки для Вірменії та Карабаху, але і для всього регіону, можна сказати, навіть для всієї світової політики, адже Закавказзя займає таке важливе стратегічне положення, що мир і стабільність у цьому регіоні безпосередньо впливають на геополітику в цілому, збереження глобальної стабільності і рівноваги», — зазначив Бабаян.

За його словами, саме цією угодою були зафіксовані також межі Нагірного Карабаху, які залишаються незмінними донині. Режим перемир’я, зазначив Бабаян, нехай і з певними порушеннями, але дотримувався до квітня 2016 року і перестав діяти в ході Чотириденного війни. За ці чотири дні були зафіксовані всі страшні наслідки воєн, жертви з обох сторін. Однак після закінчення цих дій режим перемир’я був офіційно відновлений, а угодою про припинення вогню повернули правову силу.

«На жаль, на сьогодні, хоча і встановлений режим перемир’я, у нас бувають втрати. Ми дуже тяжко переживаємо цю непоправну втрату, проте це не жертви: вони загинули в ім’я Батьківщини. Це вкрай важко для їхніх сімей, розради тут бути не може, проте вони захищають неприступність кордонів своєї Батьківщини», — сказав Давид Бабаян.

Він підкреслив, що підписана чверть століття тому угода безстрокова і досі представляє собою один з варіантів врегулювання карабаського конфлікту.

«Поки немає іншого розвитку, а у сторін підходи суперечать один одному, це являє собою один з варіантів врегулювання. Необхідно докласти максимум зусиль для всеосяжного вирішення проблеми. Але це не означає, що для нас може бути повернення до минулого. Це виключено. Будь це питання кордонів або ж статусу», — підкреслив Бабаян.

А єдиним надійним шляхом в майбутнє на сьогодні, згідно з переконанням Бабаяна, служить посилення і розвиток Карабаху.

Нагадаємо, 5 травня 1994 року за посередництва Росії, Киргизстану і Міжпарламентської асамблеї СНД в Бішкеку між Нагірним Карабахом, Вірменією і Азербайджаном був підписаний протокол, що увійшов в історію врегулювання карабахського конфлікту як Бішкекський. 11 травня міністрами оборони Вірменії та Азербайджану, а також Командувачем армією Нагірного Карабаху було підписано Угоду про повне припинення вогню і військових дій з 00 годин 01 хвилини 12 травня 1994 року. Вже 12 травня в Москві відбулася зустріч міністра оборони Вірменії Сержа Саргсяна, міністра оборони Азербайджану Мамедрафи Мамедова та командувача Армією оборони Карабаху Самвела Бабаяна, на якій була підтверджена прихильність сторін раніше досягнуту домовленість про припинення вогню. Був також підготовлений документ «Домовленість про порядок реалізації Протоколу від 18 лютого 1994 р.», що передбачає розлучення військ і підготовку розгортання передової групи міжнародних спостерігачів.

Під документом поставили підписи міністр оборони Вірменії Серж Саргсян (10 травня), командувач Армії оборони Нагірного Карабаху Самвел Бабаян (11 травня), міністр оборони Азербайджану Мамедрафи Мамедов (9 травня). 4 лютого 1995 року було підписано також угоду про зміцнення режиму припинення вогню.