Здоров’я

Вчені з’ясували, як можна їсти скільки завгодно і не товстіти

средиземноморская пищаАмериканські вчені з’ясували, як можна їсти скільки завгодно і не товстіти, пише Kurier.

Фахівці з Медичної школи Університету Уейк Форест в США провели дослідження на яванських макаках, які всеїдні. Тварин розділили на дві групи.

Перші харчувалися середземноморської їжею з великою кількістю фруктів, овочів, оливкової олії, подрібнених горіхів, а також з невеликою кількістю риби і знежирених молочних продуктів.

Другі отримували «західну їжу» з білками і жирами в основному з продуктів тваринного походження. При цьому кількість жиру, білків і вуглеводів в одній порції у обох груп було однаковим. Тваринам дозволялося їсти скільки вони хотіли.

Спостерігали за макаками 38 тижнів. В результаті з’ясувалося, що мавпи, що харчувалися по-середземноморськи, споживали менше калорій і не набирали зайву вагу. Крім того, рівень холестерину в крові у них був нижче.

Водночас тварини з другої групи погладшали і перебували в переддіабетичному стані.

Вчені прийшли до висновку, що раціон із середземноморською їжею здатний оберегти від переїдання, ожиріння і діабету.

Однак австрійські колеги фахівців із США відзначили, що переносити результат дослідження на людей не зовсім коректно, так як не враховується фактор стресу, з-за якого організм виробляє більше спонукають апетит молекул. При цьому користь середземноморської дієти була доведена і раніше.