Здоров’я

Вчені знайшли несподіваний зв’язок між жирною їжею і депресією

питаниеЯкщо в раціоні людини дуже багато жирів, і вони накопичуються в його мозку, це може призвести до депресії та інших психічних проблем, як з’ясували вчені з Університету Глазго.

У минулому схоже дослідження вже було проведено: вчені давали гризунам жирну їжу, і у тих в підсумку з’являлися ознаки депресії. Симптоми пропали після курсу антибіотиків, який змінив мікрофлору кишечника тварин. Як тоді з’ясувалося, жирна їжа сприяла зростанню певних бактерій в кишечнику, і ці бактерії провокували реальні зміни в головному мозку.

Тепер же вчені вирішили не фокусуватися на змінах мікрофлори кишечника: їх цікавили процеси в мозку. Виявилося, депресію викликало і дієтичне, і генетично обумовлене ожиріння. Фахівці встановили, що харчові жири легко потрапляють в кровотік і накопичуються в гіпоталамусі. Там вони викликають порушення в роботі сигнальних шляхів і, як результат, депресію та інші психічні розлади.

Цей факт пояснює, чому огрядні люди погано реагують на антидепресанти, порівняно зі стрункими пацієнтами, і чому «заїдання» проблеми шкідливою їжею насправді не допомагає поліпшити настрій.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net