Здоров’я

Дієтологи назвали продукти, які негативно впливають на зір

Дієтологи назвали продукти, безконтрольне вживання яких може завдати очам непоправної шкоди. Список наводить газета «Аіф».

Перелік очолив білий хліб, оскільки в ньому немає ніяких корисних вітамінів, зате багато рафінованої крохмалю. Він негативним чином впливає на підшлункову — змушує її виробляти більше інсуліну, що сприяє розвитку короткозорості.

В одному ряду з білим хлібом стоять інші «швидкі вуглеводи» — це булочки, солодощі, макарони і рафінований рис. Вони також викликають підвищене вироблення інсуліну, до того ж руйнують сітківку ока. Особливо небезпечна нестриманість у споживанні швидких вуглеводів для людей старше 40 років.

Далі в списку небезпечних для очей продуктів-кава. У невеликих кількостях цей темний напій приносить користь, однак, якщо випивати більше 2-3 чашок в день, це може погано вплинути на очі. Кава звужує судини, тим самим порушуючи кровообіг очей.

Також за звуження судин відповідальний алкоголь. Крім цього, спиртне впливає на ті ділянки кори головного мозку, які впливають на зорове сприйняття людини. Часті п’янки можуть навіть викликати атрофію зорового нерва.

Погано впливає як на організм в цілому, так і на зір зокрема так звана сміттєва їжа: бургери і хот-доги, чіпси, сухарики, солодощі, газована вода, соуси з великою кількістю харчових добавок і барвників.

Небезпечно для зору і вживання солі у великих кількостях. Вона затримує виведення рідини з організму і може підвищити внутрішньоочний тиск, що може викликати навіть катаракту.

Не тільки шкідливі продукти можуть привести до проблем із зором. В раціоні людини важливо наявність всіх необхідних очам речовин і вітамінів. Так, нервовий тик означає брак вітаміну B6, печіння і швидка стомлюваність свідчать про дефіцит B2. Якщо очі сльозяться, необхідний вітамін B12, а при погіршенні сприйняття кольору допоможе вітамін А. Якщо від яскравого світла ріже очі, то, можливо, не вистачає цинку.

Корисними для очей вважаються продукти, що містять вітаміни А і Е, калій, фосфор, залізо. Також рекомендується вживати в їжу чорницю, спаржу, брюссельську капусту, листовий салат, шпинат і кукурудзу.