Здоров’я

Кава на ніч: за скільки годин до сну можна випити останню чашку напою

Щоб уникнути проблем.

Кава на ніч: за скільки годин до сну можна випити останню чашку напою. Щоб уникнути проблем.

Чашка свіжозвареної кави — відмінний спосіб почати ранок. Завдяки високому вмісту кофеїну напій бадьорить, підвищує працездатність і концентрацію і допомагає краще зосередитися на поставлених завданнях. Кава не просто допомагає «розбудити» організм — вона сприяє прискоренню обмінних процесів і жироспалюванню. Крім того, напій багатий декількома видами різних кислот, які позитивно впливають на роботу мозку, серця і печінки, інформує Ukr.Media.

Всі перераховані вище властивості дуже потрібні нам вранці, коли необхідно підбадьоритися. Однак, якщо зловживати кофеїном протягом дня, це може згубно відбитися на організмі. Кава стимулює роботу серця, і, якщо випити її забагато, є ризик сильного підвищення тиску і почастішання частоти серцевих скорочень. Надлишок кофеїну так само може викликати занепокоєння і тривогу і, як не дивно, втрату концентрації і працездатності. Ще один істотний ризик — зневоднення організму. Кава має потужну сечогінну дію, тому з кожною чашкою кави необхідно випивати велику склянку чистої води. Це захистить вас від неприємних наслідків зневоднення: набряків і слабкості.

Лікарі не рекомендують пити більше двох чашок кави в день: можна сміливо випивати одну вранці і одну в обід. У період особливо напруженої роботи можна додати ще одну в середині дня, але не варто робити цього на постійній основі. В цьому випадку закономірно постає питання: а в який час можна випити останню чашку кави? Якщо зробити це занадто пізно, дія кофеїну не встигне пройти до ночі, і ви будете відчувати проблеми зі сном.

Згідно з останніми науковими даними, на розпад кофеїну в крові в середньому потрібно близько шести годин, а потім ще чотири на його виведення з організму. З цього випливає, що остання чашка кави повинна бути випита за 10 годин до сну. Але це в ідеальному світі. В реальності ж, в умовах жорсткого робочого графіку, це практично неможливо. У цьому разі фахівці рекомендують не вживати кофеїн хоча б за 6 годин до сну. Звичайно, за цей час він не зможе повністю вивестися з організму, проте його дія значно ослабне, і ви зможете спокійно заснути.